duminică, 27 septembrie 2009

Conceptul Green Fair

Nascut din dorinta de a arata ca exista oameni obisnuiti, care, cu talent si pasiune, pot face lucruri originale si frumoase, Green Fair promoveaza handmade-ul, in primul rand, prin tinerii artisti pe care ii sustine in incercarea de a oferi o alternativa la conservatorismul, generat de societatea de consum, existent pe piata romaneasca in acest moment.

Green Fair sprijina, de fapt, creativitatea si unicitatea, exprimate printr-o alternativa la Marea Arta ce este uneori inaccesibila iar handmade-ul, ce face parte din Mica Arta este proportional cu posibilitatile unor tineri sau pasionati ce isi doresc sa creeze si sa expuna.

In esenta, Green Fair este o manifestare artistica facuta de pasionati pentru pasionati.

Cei care viziteaza Green Fair au ocazia de a descoperi o alternativa prin produse originale si unicat.

Aceasta alternativa, pe care noi o promovam, aduce un echilibru. Fie ca vorbim despre automobile ori motociclete manufacturate si personalizate – deci unicat – fie ca ne limitam la accesorii si vestimentatie, sfera handmade aduce armonie in lumea din ce in ce mai conectata si integrata in care traim.

Creatiile artistilor care expun in Green Fair oglindesc pasiune si talent. Asta ar trebui de fapt sa se inteleaga. Adica nu numai handmade ci Handmade-Art.

Din pacate, pentru majoritatea cosumatorilor din Romania, termenul se confunda adesea cu diverse lucruri artizanale.

Unicat nu inseamna neaparat scump. Insa este cautat pentru satisfacerea nevoii de individualizare, din ce in ce mai necesara in contextul hi-tech al zilelor noastre.

Extrapoland putin, este din ce in ce mai evident ca agricultura ecologica, micile manufacturi, ateliere producatoare de unicate si serii mici, sunt in ascendenta si in continua dezvoltare. Ceea ce putem afirma cu siguranta este ca acest curent handmade, daca se poate numi astfel, este, in acest moment, in expansiune, tocmai din motivul ca aduce acel echilibru necesar, intr-o lume in care majoritatea produselor ies de pe benzi robotizate.

What’s next?

Din moment ce in contextul istoric cunoscut handmade-ul nu a disparut niciodata, nici nu va dispare. Ceea ce urmeaza e doar o sedimentare si o ierarhizare in functie de valoarea creativa si artistica.

2 comentarii:

gratioasa spunea...

In dex, artizanatul e lucrul facut cu pricepere, cu arta, de catre mestesugari. Iar mestesugarii sunt maestrii, specialistii..
Totusi, stiu si eu bine cum, in intelesul tuturor, artizanatul este arta izbutita de catre cei care n-au niciun fel de pregatire afara de talentul si priceperea din nascare, ori chiar arta populara! Dincolo de talent, e nevoie de studiu, de exercitiu, de cultivarea gustului, a esteticului, in fine, de intelegerea in profunzime a artei. E nevoie sa intelegem formele, volumele, culorile, de a le compune si aseza acolo unde le este locul, deci sa fim capabili de a crea compozitii.
Ma bucur sa vad ca se puncteaza si acest aspect, pt ca sesizez o confuzie generala cand vine vorba de obiect decorativ (sau/si functional) artistic si artizanat.

GreenFair spunea...

Draga Gratiela,

Iti multumim pentru cuvintele de apreciere si mai ales pentru intelegerea intentiilor noastre si aici putem adauga ca in “Dictionaru Limbii Romanesti” (de August Scriban licentiat in filologie, din Bucuresti si doctor din Halle, Germania, editat in 1939), cuvantul artizanat nu exista. Limba, limbajul se comporta in esenta ca un organism viu. Cuvintele apar, sau isi pot schimba sensul, din diverse necesitati. In al doilea rand, am vazut creatiile tale si sunt deosebite, reflecta intr-adevar o larga cunoastere a tuturor lucrurilor din care se naste arta.